Blodbussen kommer 18-19 juni

Det råder blodbrist i hela Stockholms län och vården behöver varenda droppe. Kan du tänka dig att hjälpa till?

Dagligen behövs 100 l blod till Sthlms sjukvård. Fler blodgivare behövs, endast 3% av befolkningen är blodgivare. Alla kan inte donera blod men de flesta mellan 18 och 60 år som är friska och väger minst 50 kilo kan bli blodgivare.

Blodbussen är en mobil insamlingsstation för blod som kommer till Väsby Centrum en gång i kvartalet. På sajten www.geblod.nu kan du läsa mer och även följa Stockholms blodbank per blodgrupp i realtid. Du kan även ringa 08-585 81 111 för frågor.

Blodbussen hittar du på västra parkeringen mellan entré väst och vårdhuset. De är på plats:

tisdag 18/6 kl 8:45-18.00
onsdag 19/6 kl 8:45-15:00

 

Krav för att bli blodgivare

  • Ha en ålder mellan 18-60 år.
  • Vara frisk.
  • Väga minst 50 kilo.
  • Ha giltig ID-handling.
  • Förstå och tala svenska.
  • Ha svenskt personnummer.

Källa: www.geblod.nu

I en nyligen publicerad artikel i Lokaltidningen Mitt i berättas det om den akuta bristen på tre av åtta blodgrupper inför sommaren. Vi citerar artikeln här:
Enligt blodcentralernas hemsida saknas enheter i samtliga blodgrupper för att lagren ska vara på önskad nivå. Bara två blodgrupper, B- och B+, har tillräckligt med enheter för att täcka behovet just nu. Lagren för resterande sex blodgrupper täcker inte behoven. Den akuta bristen gäller blodgrupp 0-, 0+ och AB-.

– De vanligaste blodgrupperna är de som går åt mest men generellt sett behöver vi blod från alla blodgrupper, säger Ingrid Engström som jobbar på en av länets tre blodcentraler.

Blodcentralerna ligger i vid Hötorget, Odenplan och Skanstull.

 

Ledighet är lika med blodbrist

Anledningen till att nivåerna på Stockholms blodlager just nu är låga tror Ingrid Engström kan vara den senaste tidens helg- och klämdagar. Både för att blodcentralerna då har varit stängda och för att blodgivarna då har varit hemma istället för på jobbet.

– De allra flesta blodgivarna besöker oss på tisdagar och onsdagar. Kanske för att man på måndagen då hunnit beta av jobbmejlen och möten. Jag kan tänka mig att både påsken och andra lediga dagar kan ha fått dem ur rytmen lite grann.

 

100 liter blod går åt varje dag

Förra året gav drygt 39 000 stockholmare blod. I relation till länets storlek är det ett alldeles för lågt antal. För att täcka behoven som finns krävs ytterligare runt 20 000 blodgivare säger Ingrid Engström.

– Vi märkte ett intresseuppsving i samband med terrordådet på Drottninggatan för snart två år sedan. Men blodgivare behövs hela tiden. Det går åt nästan 100 liter blod på våra sjukhus varje dag.

Läs hela artikeln här: https://mitti.se/nyheter/blodbrist-stockholm-klamdagar-vasterortbromma/?view=app

 

Planera in att ge lite av ditt blod i Väsby Centrum 18-19 juni eller på någon av de andra möjliga platserna. I Väsby Centrum hittar ni dem på västra sidan nära entrén till vårdhuset.